Op 5 maart vond er een bijzonder TEDx event plaats: TEDxAUCollege. Vraag je je af waar TED voor staat? Ik kan het uitleggen. In heel veel woorden, maar eigenlijk heb ik er aan 3 genoeg.

Inspiratie. Inspiratie. Inspiratie.

Kijk eens op www.ted.com. Of als je weinig tijd hebt: Ik heb onderaan deze blog een paar van mijn favoriete Tedtalks geplaatst.
Ik waarschuw je wel voor je eraan begint….het is nogal besmettelijk.

Waarom ik het TEDxAUcollege event zo bijzonder vond?

1. Omdat het werd georganiseerd door studenten van de Amsterdam University College. Als eventmanager kan ik je vertellen dat een event als dit niet zomaar staat. Wanneer je als nieuwbakken projectteam nauwelijks ervaring hebt met het organiseren van zo´n grote bijeenkomst, dan vind ik het bijzonder knap dat je dit binnen een paar maanden voor elkaar krijgt. Ik heb het organisatieteam bezig gezien. Ik zag ook waarom ervaring nauwelijks gemist werd: Er zat 100% passie en 200% energie op! Dan lijkt het organiseren van zo’n event bijna als vanzelf te gaan.

2. Omdat er in het publiek een junkie op een stoel zat te stuiteren. Een TEDx junkie. Ik dus. Helemaal in de gloria. Eindelijk kon ik live genieten van al die mooie talks. Dat is serieus wat anders dan vanachter je laptop naar die perfect getimede (

3. Omdat 6 van de 11 sprekers voor het event eerst bij mij langs kwamen voor individuele presentatiecoaching. Wat een gave ervaring was dat. Fijn om anderen te kunnen helpen hun boodschap helder te krijgen en nieuwe inzichten over presenteren te mogen delen.
En wat heb ik zelf veel geleerd! Zo kwam ik erachter dat een bezoekje aan de nonnen in Vught best weleens op de agenda mag. Mijn taalgevoel is in de afgelopen jaren echt naar mijn tenen gezakt: “I am sorry, but I really lost you when you started talking about an airbag. You said what? Oh. Okay, you said a-rabic“. Daarnaast heb ik mogen ervaren dat Skypecoaching geweldig effectief kan werken.

Maar ik heb vooral geleerd dat iedere spreker anders is, anders spreekt en daarin uniek is. En als presentatiecoach beweeg je mee. Hoeveel durft iemand van zichzelf te laten zien op het podium? De één is blij verrast wanneer  haar familiegeschiedenis een rol mag spelen in het verhaal. Een ander begint hard te lachen wanneer ik een suggestie doe om de interactie met het publiek aan te gaan: “Hou op ik ben een Griek, ik hou niet van dat overdreven Amerikaanse gedoe!” Een voorzichtige suggestie om in plaats van foto’s de werkelijkheid op het podium te laten zien, werd door een spreker met beide handen aangepakt: “Ja, dat past echt bij mij!”. Ook merkte ik verschil qua beroep. Zo stortten de onderzoekers een waterval van moeilijk te begrijpen, feitelijke informatie over me uit. Met hen was de weg naar de kern een stuk bochtiger. En wat als je eigen gevoel een rol gaat meespelen? Dat je denkt: “Dit verhaal moet naar buiten, hoe ga ik ervoor zorgen dat het bij iedereen blijft plakken, heel Nederland moet dit weten!” Gelukkig voelde ik ook al snel dat ik als presentatiecoach die verantwoordelijkheid niet op me kan nemen.

En dan laat je het los en kom je als vanzelf weer bij punt 2 uit.

Dan zit je gewoon in het publiek en geniet je van de inspirerende verhalen. En veer je stiekem iedere keer op als je ziet dat dat, waarop je hebt gecoacht er als vanzelf uitkomt. Stuk voor stuk stonden ze daar, heel kwetsbaar én tegelijkertijd enorm krachtig.

Was wel enorm trots hoor en ik vond het geweldig om aan zo´n bijzonder event te mogen bijdragen.

Voor mij was het één groot feest!

Ik deel hieronder graag een paar van mijn favoriete TED talks met je!

Als eerste a must see voor iedereen: Brene Brown over de Kracht van kwetsbaarheid – Humor en warmte. En omdat jezelf presenteren namelijk begint bij je kwetsbaar op te stellen.

Jill Bolte Taylor´s stroke of insight – Bijzonder verhaal dat verrast en ontroert.

Rita Pierson: Every kid needs a champion – Wat een passie had deze dame voor het onderwijzersvak.

Jimmy Nelson: Before they pass away – Ik hou van fotografie. Met zijn verhaal en prachtige foto’s neemt Jimmy je echt mee op reis.

Hoop dat ik je een beetje heb besmet. TED gaat namelijk over “Ideas worth spreading”….