puur-presenteren-Chantal-van-RielVan eventmanager naar presentatiecoach
Als organisator van congressen en evenementen zag ik honderden sprekers op het podium voorbijkomen. Soms heel bevlogen sprekers met een boodschap die nog dagenlang bleef resoneren. Veel vaker bleef er maar weinig van een presentatie hangen. Herkenbaar?

Wat de reden ook is, ik blijf dan toch een beetje teleurgesteld achter. Het voelt als verspilde energie van de deelnemers én van de spreker. Ik wilde daar iets mee, maar wat?

Het begon met het uitspreken van mijn gedachten naar mijn leidinggevende.

“We hebben een te gekke locatie, geweldige catering, top faciliteiten en genoeg creatieve ideeën. Maar hoe zit het met de inhoud, de eigenlijke boodschap?”


Hier lag een kans. In plaats van achteraf te zuchten, ” Jammer dat de presentatie totaal niet aansloot bij de doelgroep”, nodigde ik de sprekers uit om hen vooraf aan de bijeenkomst feedback te geven.

Niet lang daarna volgde ik een opleiding aan de School voor Presentatiecoaching. Nu ik het papiertje van professioneel presentatiecoach op zak had was het zelfstandig ondernemerschap een logisch vervolg.
Puur Presenteren, een bedrijfsnaam die zo helder is als water.

Presentatiecoach
Ik help jou als spreker om ontspannen op het podium te staan. Zodat jij je expertise kunt delen met de luisteraar op jouw eigen natuurlijke manier.
Presentatiecoaching is een mooi vak! Ik vind het geweldig om te zien wat  een verschil 2 of 3 coachingsessies kunnen maken.
Er vallen heel wat kwartjes en er is meteen resultaat. Coachen geeft mij enorm veel energie.
Mooi als iemand na een sessie vol zelfvertrouwen op het podium staat te stralen!

Sprekersbegeleiding
Ik weet zelf hoe druk je het als eventmanager kunt hebben. Vaak kwam ik niet toe aan zo`n belangrijk onderdeel als de sprekers. Er waren namelijk nog veel meer events waar een programma voor bedacht moest worden. Daarom richt ik me nu ook als sprekersbegeleider op de organisatoren van congressen en evenementen.  Ik neem hen graag een deel van het werk uit handen. Ik geef advies, presentatiecoaching en begeleid de sprekers tijdens het event. De evenementenbranche laat ik niet los,  maar mijn expertise kan ik nu op een andere manier kwijt!

Spotlight on me
Ik riep keer op keer tegen mijn manager dat er veel te weinige vrouwelijke dagvoorzitters en sprekers op onze congressen stonden.

Riep ze meteen: “Waarom ga je daar dan zelf niet staan?”

Wie A zegt…
Het was best een stap buiten mijn comfortzone. Als organisator kon ik achter de schermen alles regelen.

Tegenwoordig sta ik regelmatig als dagvoorzitter of spreker op het podium. Het heeft me veel gebracht. Ik ben zichtbaarder geworden. En daarnaast neem ik al mijn persoonlijke ervaringen op het podium mee in mijn werk als presentatiecoach.

Iedere keer dat ik spreek in het openbaar voel ik toch die bepaalde spanning. De spanning van het onbekende, het gevoel dat er iets gaat gebeuren en ik weet niet wat. Het hoort erbij.

Iedere keer is het weer anders: de samenstelling van de groep, de omgeving, de vorm. Al die ervaringen neem ik mee en deel ik graag. Ik gun iedereen een podium om zichzelf met plezier te presenteren.

Buiten werktijd
“Ik ben een echt stadsmeisje”,  riep ik altijd. En kijk nou.
Kerst 2012 vierde ik samen met mijn man en onze twee dochtertjes buiten 020. We wonen tegenwoordig in Soest. In een heerlijk huis, vlakbij het bos. Ruimte en frisse lucht.

Natuurlijk mis ik de grachten van Amsterdam, de reuring. Maar Utrecht ligt om de hoek en ik ben wekelijks in de hoofdstad te vinden.

Reiziger
Ik ben een geboren reiziger. Het zit in mijn genen en staat in de sterren geschreven (Boogschutter).

Dan eindig je als vanzelf op de Hogeschool voor Toerisme in Breda en reis je niet één,
maar twee keer een half jaar de wereld rond.

Na mijn studie werkte ik 2 zomers als reisleidster in Griekenland en deed ik niets anders dan spreken voor groepen. Ik genoot ervan om mensen te laten delen in de schatkist van verhalen die ik had verzameld.

Als projectmanager bij een incentivebureau begeleidde ik de meest geweldige trips. De ene week zat ik samen met mijn gasten op een slee en werden wij bij -30°C razendsnel door husky’s voortgetrokken door het witte Lapland.
De week erna bezocht ik met een groep ondernemers een kunstproject voor kansarme jongeren uit de sloppenwijken van Rio de Janeiro.

Na iedere fantastische ervaring was het weer fijn om terug te keren naar de basis.

Ik ga nog steeds graag op pad met veel energie en enthousiasme. Ik sta open voor veranderingen, wil graag leren en daardoor gaat er regelmatig een nieuwe wereld voor me open.

Op naar de top
Tijdens een reis door Laos las ik in de Lonely Planet, de reisbijbel voor backpackers, over een moeilijke klim naar de top van een berg. Behalve steil kon het ook weleens glad zijn, maar het uitzicht was meer dan de moeite waard.
Slippery but rewarding, stond er letterlijk in de reisgids.

Er bleek niets van gelogen. Een pittige tocht over modderpaden en met de nodige glijpartijen. Het uitzicht was inderdaad geweldig. Het gevoel dat ik het op eigen krachten (en met de nodige aanmoedigingen van mijn man) had gehaald nog beter!

 “Slippery but rewarding”
Dat denk ik regelmatig wanneer ik voor een spannend moment sta.

Gewoon doen.
Ik weet ondertussen dat het altijd een waardevolle  ervaring oplevert.