12 presentatietips + een verhaal:

 Ken je de Rai in Amsterdam?

Die enorme hallen. Het ene moment donker en verlaten. Het andere moment een volgepakte beursvloer met 1000-en krioelende poppetjes.
En ik was vorige week één van die poppetjes!

Een lakei met een sympathieke lach heet me welkom.
“Weet u toevallig waar seminar ruimte nr. 3 is?”, vraag ik hem wijzend op het scherm achter me.

evenementcontact sprekers

“Sorry u bent al de 3e die het vraagt, maar ik heb geen idee”.

Een lakei van lik-me-vestje, denk ik teleurgesteld.

De lakei van mijn dromen draagt mij, in zijn sjieke pak met goudbrokaat, de hele beurs over. Bij aankomst schenkt hij dan een glaasje water voor mij in, vist mijn USB-stick uit één van m’n tassen en brengt alles in gereedheid voor mijn presentatie. Het enige wat mij nog te doen staat is naar een diepe buikademhaling te gaan (zie tip nr. 4) en zelfs daar wil hij me mee helpen!

Ik kijk verdwaasd rond en piep: “Weet iemand misschien wél waar sprekers ruimte 3 is?”

De presentatie die ik mag verzorgen begint al over 45 minuten. Die drie kwartier wil ik nuttig besteden. Een zoektocht naar het zaaltje stond niet op mijn To do lijst.

Een attente beursganger vertelt me dat er een presentatieruimte helemaal links achter in de hoek verborgen ligt.

Op té hoge hakken en met teveel meuk in 3 tassen (mijn man noemt me niet voor niets “the bag lady”)  strompel ik in noordwestelijke richting naar het zaaltje.

Vast donker en kaal,  vermoed ik.

Maar niets van dit alles. Het blijkt gezellig en intiem. Met in het midden comfortabele zitzakken en daaromheen een mobiel theater. Nog nooit gezien, wat origineel.

Door de muurposters op de achtergrond lijkt het alsof ik in een bos sta.
Ik had het kunnen weten. Dit is de Evenementcontact beurs en dat is allesbehalve een saaie vakbeurs. Kim Holland spreekt hier tenslotte ook! Wel in die enorme grote zaal precies naast de entree, maar die ruimte kan nooit zo leuk zijn als deze.

Ik bekijk “mijn” ruimte nog eens goed en de druk die ik voel valt van me af.
Ik ontspan en mijn knellende schoenen doen meteen een stuk minder pijn.

Wat een fijne plek om te spreken! Open en licht. Ik loop rond. Geen podium, geen felle lampen. Perfecte locatie om gemakkelijk verbinding te maken! Past perfect bij mijn presentatie over “Presenteren met meer dan passie”.

Ik schuif een paar zitzakken bij elkaar, jat nog snel een statafeltje bij de buren van de broodjes en leg daar mijn “prop”* op.

Werkt de laptop? Check.

Werkt de microfoon? Check.

Ha, daar is de cameraman. Check.

Ik heb nog ruim 10 minuten en ben er klaar voor.

Op tijd aanwezig zijn voor een presentatie is erg belangrijk. En niet alleen omdat je de techniek wilt testen.

Als presentatiecoach vertel ik sprekers dat het goed is om ruim van tevoren te gaan “snuiven”. Voelen wat voor sfeertje er in de zaal hangt. Ervaren hoe hoog het podium is. Kijken of er een trapje is of niet (dames met korte rokken, houd rekening met waar het publiek zit en waar jij op het podium stapt ;-). Waar hangt het scherm? Hoe ver zit het publiek van je vandaan?

Neem een moment om te visualiseren. Stel je voor waar je straks staat, hoe je naar voren loopt en je je tussen de deelnemers door de ruimte beweegt. Is de zaal leeg, dan heb je geluk want dit is je kans om nog een keer je opening te oefenen.

Volgens Business Insider hoef je je niet te vervelen in het kwartier voor je presentatie. Lees dit artikel maar eens door en  pak vooral de tips eruit die bij jou passen. Lees daarna zeker verder want ik geef je graag nog mijn eigen bonustips mee.

Business Insider: What to do 15 minutes before a big presentation

Mijn persoonlijke presentatietips:

Tip 11. Staat er, net als op de foto in het artikel, een katheder/spreekgestoelte voor je klaar? Schuif deze meteen aan de kant!

Het is heerlijk leunen op zo’n ding, maar echt contact maken met de deelnemers wordt lastig. Er staat toch iets tussen jou en de ander in.

Tip 12. Maak van die 15 minuten minimaal 45 minuten. Dan begin je een  stuk relaxter!

Uiteindelijk zit het succes van je presentatie in het stuk vóór je presentatie. Je totale voorwerk en de tijd die je voor jezelf neemt voordat je “het podium” opstapt. Een goede voorbereiding helpt je om de focus van jezelf af te halen. Alleen dan kan je ontspannen en met plezier presenteren.

Want waar gaat het om? Het gaat om het leveren van waarde.
En waar gaat het over? Niet over jou. Wel over de mensen met wie jij je verhaal deelt!

Veel plezier met de voorbereiding van je volgende presentatie!

Evenementcontact presentatietips

PS: Advies voor dames…
De lange weg terug over de beursvloer naar de parkeerplaats is moordend voor je voeten, dus neem platte schoenen mee. Tenzij je iemand hebt gevonden die jou wil dragen.

*Een prop is een object dat je gebruikt in je presentatie ter illustratie, om een bepaald onderdeel te versterken. Een prop helpt het publiek om een idee beter te onthouden.