“En wat doe jij?”
Dit jaar is het jaar van de zichtbaarheid. Dat geldt min of meer voor al mijn klanten. Maar vooral voor mij persoonlijk. Door zelf een stap te nemen wil ik meer in het licht gaan staan. Zowel on- als offline. Onder deze laatste valt ook het bezoeken van netwerkbijeenkomsten. Het zal nooit mijn hobby worden, maar het blijft een interessante plek voor een presentatiecoach.
Na het beleefde handjes schudden is de eerste vraag bijna altijd…”Wat doe jij precies?”
Als ik vertel dat ik een eigen bedrijf heb, Puur Presenteren en dat ik werk als presentatiecoach, wordt daar vaak heel primair op gereageerd. Ik zie een soort schrikreactie. Waarschijnlijk is dit wat psychologen ook regelmatig ervaren op een feestje: “…een psycholoog! Nu moet ik me normaal gedragen, anders heb ik straks een persoonlijkheidsstoornis te pakken”.
Wanneer ik uitleg dat ik sprekers leer om beter te presenteren, dan doet dat ook iets met de ander. Bijna iedereen die ik ontmoet, geeft direct toe dat als er gepresenteerd moet worden niemand staat te trappelen van enthousiasme.
Het idee achter “puur presenteren” maakt wel nieuwsgierig. “Oh leuk, vertel me daar eens meer over…” En ondanks de interesse gaat de de aandacht op dat moment niet naar mij. Mijn gesprekspartner is vooral bezig met zichzelf!
Ik zie het voor mijn ogen gebeuren. Iemand neemt een heel andere (bewust open) houding aan, haalt handen uit de zakken en spreekt ineens een stuk duidelijker.
Voor mij voelt dat een beetje ongemakkelijk. Op dat moment is de ander vooral bezorgd over mijn oordeel over hoe hij/zij zichzelf presenteert. Het bewijst wel weer dat ieder contactmoment een presentatie-moment is. Deze “focus-op-zelf” is in ieder geval een thema dat uitgebreid aan bod komt een tijdens een coachingsessie.
Terug naar de netwerkbijeenkomst.
Het woord presentatiecoach gebruik ik dus, vanwege de voorspelbare reacties, niet meteen tijdens het voorstelrondje. Ik breng het tegenwoordig anders.
Als iemand nu vraagt “Wat doe jij precies?”, dan vertel ik dat ik experts van dienst ben door naar ze te luisteren. Door mijn expertise met ze te delen. Door ze een duwtje te geven richting “the spotlight”.
Wanneer ik dan een verbaasde blik zie, leg ik uit dat ik beginnende en ervaren sprekers leer om ontspannen te spreken. Zodat ze daarna zonder moeite het podium opstappen om een boeiende presentatie geven.
Als ze dan nog meer willen weten vertel ik dat ik mijn kennis bij voorkeur deel in een 1:1 sessie. Presenteren is namelijk iets heel persoonlijks. Het uiteindelijke doel is om je natuurlijke spreekstijl te ontdekken. Je gaat terug naar de basis waar er geen oordeel is, geen onrust en waar met kritische stemmetjes heel makkelijk wordt “afgerekend”.
Wat er dan overblijft is een onvoorwaardelijk gevoel van vrijheid, verbinding met jezelf en je publiek.
En dat geeft energie!
“Hoe kom je er nu bij om presentatiecoach te worden?”
Als voormalig eventmanager zag ik vaak de energie van het publiek met golven de zaal uitstromen. De presentaties waren te lang, te saai, te onduidelijk.
Zonde van de tijd van de deelnemers.
En van de tijd van de spreker. Die gunde ik juist dat mooie podium. Vanaf die plek kun je heel veel mensen in beweging krijgen. Nu vielen ze vooral in slaap!
Daarom ben ik collega’s, experts in hun vakgebied, gaan helpen.
Omdat ik ervan overtuigd ben dat er in iedereen een aantrekkelijke spreker schuilt. Én omdat ik ieder publiek een gave inspirerende en leerzame ervaring gun. Het delen van ervaringen en kennis kan enorme impact hebben op het leven van een ander.
En wat is er nu gaver om iemand daarin aan te moedigen? Wat is er mooier om een spreker te zien stralen op een TEDx-podium? Een ondernemer die zich comfortabel voelt tijdens een pitchen. En wat is het leuk om te luisteren naar iemand die plezier heeft in het spreken in het openbaar.
Ken je iemand die echt iets te vertellen heeft, maar moeite heeft om de boodschap vol overtuiging over te brengen? Of ben jezelf die persoon die tot nu toe de stap nog niet heeft durven te nemen?
Wat houdt je tegen?
Ik ben daar wel nieuwsgierig naar. Spreek daarom gewoon eens met me af.
Wil jij anderen helpen met jouw waardevolle kennis?
Als presentatiecoach luister ik graag naar jouw verhaal. En geef je directe en eerlijke feedback.
Ik help je om structuur aan te brengen en je verhaal te vertellen met impact. Geen tips en tricks die niet bij je passen. Wel een andere mindset. En misschien een duwtje. Ik zet je namelijk graag in beweging. En in die spotlight.
Zodat jij weer anderen kan helpen met jouw waardevolle kennis!
Ben jij er klaar voor?
Of nog beter: Ben je er echt helemaal klaar mee?
Als jij bereid bent om te doen wat nodig is, dan kijk ik uit naar je reactie.
Leave A Comment